44. Слушайте само себе си




Един от моите наставници често ми казваше: „Синко, ако в началото не помислим за лошото, доброто може да не се случи”.

Вие сте решили да работите над себе си. Искаме или не, ние сме социални същества – живеем сред хора. Сред вашите близки, познати, приятели може да се окажат такива хора, които също имат някакви проблеми, но да не вярват в оздравяването си или да са просто мързеливи хора. С това, че работите над себе си, вие ще предизвикате у тях подсъзнателно чувство за собствения им мързел, за собствените им слабости. Те ще почувстват и това могат да го изразят с мнение за това, което вие правите. Каквото и да правите за лечението си – да отидете на курорт, в санаториум, в болница, да тренирате сами, за всичко това те ще имат отрицателно мнение – подсъзнателно те ще искат да ви спрат от заниманията ви, за да си останете подобни на тях.

Обърнете внимание, че повечето от хората неосъзнато започват да възпрепятстват всяко начинание на другите хора. А този друг човек можете да се окажете вие. Опитайте се, моля ви, да се оценявате чрез собствената си воля, да се оценявате чрез себе си. Вземете за пример хората, които побеждават в живота. Изберете за наставници хора, които в живота творят, изграждат. А ако някой от вашите близки има обратно на вашето мнение, опитайте се да разберете как стои въпроса с неговото здраве. Ако този човек има проблеми, проблеми в живота, но изказва мнение по този въпрос, опитайте се между себе си и този човек да поставите невидима преграда.

Слушайте само себе си. Защото в този свят само творящите, уверените в себе си хора са много малко. Преобладаващата част от хората се носят по течението. Сравнявайте се със себе си, не с тях. Като жабата, която паднала в млякото, но продължила да се движи и избила масло от млякото, което й позволила да си върне свободата. Не се стремете да бъдете като жабата, която се отпуснала и потънала в млякото, а на тази, която се държала за живота, за съзиданието.

Няма коментари: