15. Защо започваме с дихателни упражнения





С какви упражнения трябва да започваме всеки тренировъчен комплекс? С дихателни упражнения.

Защо са необходими дихателните упражнения? До 25-годишна възраст съществува баланс между организма и повърхността на алвеолите на белите дробове (100%). Достъпът до кислород и освобождаването на непотребните газове – въглероден диоксид и други, се намира в баланс и организмът получава достатъчно количество кислород, за да поддържат функциите му, за повишение на настроението, за поддържане на състоянието на бодрост и жизнерадостност. С възрастта повърхността на алвеолите започва да намалява и към 40 години газообменът е с около 20% по-нисък. Към 50 година ние ползваме 60% от капацитета на белите дробове, а към 60-70 години – само 30%. Тоест, вентилацията се понижава 3 пъти.

Представете си малка стая, 2 х 3 метра, в тази стая сте трима човека. Прозорците са затворени, вратите са затворени. В началото се диша лесно, след час започва да се усеща лека умора, след 5-6 часа концентрацията на кислорода е толкова ниска концентрацията на вредните вещества се повишава до ниво, при което става трудна концентрацията. Съзнанието е затормозено, мозъкът работи трудно – настъпва самоотравяне на организма.

Такава ситуация се наблюдава и когато не се използват пълноценно белите дробове. Хронично инертно настроение, хронична умора, хронична липса на жезнерадост. А какво се случва с вас, ако сте жител на града, когато излезете в природата, където кислородната концентрация е по-висока, когато се движите и дишате дълбоко, с пълни гърди? Спомнете си какво се случва с вашето съзнание, с вашето отношение към околния свят. Това състояние ние ще създаваме изкуствено преди всяко упражнение. Това първо.

Второ – това, което се тренира, се развива. Чрез специални тренировки ние с вас ще увеличим дихателния обем, ще усилим вентилацията. Какъв е ефектът от увеличението на работното пространство на белите дробове и възвръщането му към зоната на младостта – естествено повишение на бодростта, естествено повишение на енергичността, естествено състояние на работоспособност на мозъка, естествено повишение на реактивността на организма срещу инфекциозни заболявания, усилване на имунитета.

Няма коментари: