37. Упражнения за топлина, прохлада, побоцкване




Започваме специална техника за трениране на нервните окончания по цялото тяло, трениране на съдовете на нивото на капилярите и тренировка на клетъчно ниво. Преди да пристъпим към упражнението, позволете да ви поканя на екскурзия… към самите вас.

Когато сте имали някакви рани, травми, какво чувствахте този участък от тялото ви в процеса на оздравяване? Сърбеж, леко затопляне от време на време, изстудяване. Спомнихте ли си? Когато провеждахме масово изследване на хора, които оздравяват, забелязахме интересно явление – при някои оздравителният процес се съпровожда от постоянно слабо усещане за топлина в областта на раната, при други – слабо усещане за прохлада, а у трети – леко усещане за тръпнене, лек сърбеж. Четвъртото състояние е психо-емоционално – те започват да чувстват, че оздравяват. Това усещане не подлежи на осмисляне, на разсъждаване – това е вътрешно чувство, че това е така. Болестта още не си е отишла, раните още не са заздравели, а човекът започва да планира с какво ще прави като оздравее, какво ще прави следващия месец. При тях се наблюдава дълбока подсъзнателна увереност, че процесът на оздравяване не само е започнал, но вече е завършил и – обърнете внимание, това е много важно! – че вече планира живота си след това.

А при тези хора, които не успяват да оздравеят, терапията не им помага на първи поглед, забелязахме интересно поведение. Те планират след лечението в тази болница в какъв санаториум ще отидат, кои лекари ще посетят, къде ще продължат да се лекуват. Вместо да планират нормален начин на живот, нормалните си задължения, постигането на определени цели, освен здравето, те планират как ще продължат да възстановяват здравето си. Ако по време на дадена процедура аз планирам как ще отида да се лекувам на друго място, това означава, че по тази процедура няма да има никакъв ефект, ще взема всичките си проблеми и ще продължа да ги нося по-нататък. Усещанията за топлина, прохлада, сърбеж, които се наблюдават при хората, които оздравяват, тук няма.

Така възникна идеята, преди 20 години: а какво ще се случи, ако изкуствено наложим и изкуствено тренираме тези усещания в областта на болните органи при тези хора, при които не възниква спонтанно естественото вътрешно оздравяване. След като планината не отива при Мохамед, Мохамед отива при планината. Ако вътрешното ви състояние не е достатъчно силно, че да задвижи оздравителния процес в областта на болния орган, процеса на регенерация, и вие не чувствате усещания на топлина, тръпнене или хлад в областта на болния орган от време на време – ще ги налагаме изкуствено.

След като започнахме тези упражнения, забелязахме интересно явление – оздравителният процес тръгва. Дали ще тръгнем от една или от друга посока, ако вътрешното състояние стартира оздравителния процес чрез създаване на тези три усещания в болния участък, то създаването на тези три усещания пуска оздравителния механизъм. Задачата ни е, от която и страна да подходим, да задвижим оздравителния процес и да кажем – да, да бъде така



В ежедневния живот използваме 20% от кръвоносните си съдове, 80% от съдовете с години, десетилетия, до края на живота не се използват, неизползвани отиват с нас на онзи свят. Когато предизвикваме усещане за топло, спящите съдове, затворените пътища се отварят и кръвта започва да преминава през тях в нездравия орган десетки пъти по-интензивно. С кръвта постъпват строителни материали и с кръвта се изнасят всички отпадни продукти, всички застойни вещества, натрупали се в тази област. Приидващата свежа кръв носи и специални „ревизори”, специални контролиращи органи, които изпращат съобщение към мозъка, че е необходимо да изпрати ремонтна бригада в тази зона. Така започва генералният ремонт. В тези зони в спящо състояние се намират не само съдовете, но и нервните окончания, защото организмът не ги използва – около 20% от нервните окончания постоянно изпращат информация до мозъка – тук ситуацията е такава, температурата е такава. А когато информацията, постъпваща от зоната на нездравия орган, се повиши 5 пъти, мозъкът вижда ситуацията ясно. Усещането за тръпнене означава, че нервните окончания са започнали да се събуждат, да функционират.

Болестта е резултат от недостатък или от излишък. Всяко отклонение в едната или другата посока води до нарушение на нормалното състояние. Ако до мозъка достигне информация за голяма суматоха и повишение на обема на кръвта и други телесни течности в дадена зона, той започва да свива съдовете, защото излишъкът е вреден. Когато съдовете започнат да се свиват, ние имаме усещането за прохлада, а това всъщност е нормалното състояние.

Следователно упражненията за създаване на топлина, за създаване на хладнина, за създаване на тръпнене, имат за цел да дадат възможност на нашия мозък да си припомни своите задължения.

Техника на безопасност.

Каква е нормата за хладното усещане? Каква е нормата за изтръпването? Каква е нормата за топлината? Къде е границата? Ако създавате усещане за топлина в областта на коляното и забележите, че от него се издига пушек, вие сте се престарали. Усещането за топлина трябва да бъде много слабо. Ако работите над дясното коляно и то леко започне да се отличава по топлината си от лявото, целта е постигната. Не трябва да стигате д усещане за изгаряне. Тази сила на топлината ще използваме само по време на работата с дефектите на кожата – с големи белези с продължителна давност и то извън областите на главата и сърцето. Същото се отнася и за тръпненето – трябва да се постигне леко отличаване на областта, в която работите, от другите участъци в тялото. Това е достатъчно. Не довеждайте прохладата до състояние на измръзване. Лекото усещане за прохлада в областта на нездравия орган, лекото отличаване на тази зона от другите участъци на тялото, е достатъчно.

Оздравяването е все още далеч от усещането за топлина, прохлада и тръпнене. Тези усещания рядко се появяват добре от първия път. Усещанията се появяват на 2-3 или 5-6 упражнение. Но появата на усещанията е само подготовка – към тях ще добавяме образа на здравето и чувството на Октава – и това е пълното упражнение.

Няма коментари: