41. Как се отнасяте към себе си и околните





аконите на живота, законите на Вселената, законите на личния живот, законите на работата на организма, законите на работата на разума, и на душата, и на духа – всички те са еднакви и работят по един и същи начин.

Мързелът. Опитайте всеки ден по малко да удължавате отдаването си на мързела – мързелът това иска. Но всяко отстъпване пред мързела оставя следа във вашия характер, във вашето поведение.
Всеки ден създавайте недоволство в себе си от себе си. Човек винаги намира от какво да е недоволен. Ушите ви не са както трябва, носът ви е крив, очите ви не са толкова красиви, колкото сте мечтали. Работата ви не е каквато трябва, фигурата ви не е каквато трябва, цветът на очите ви не е какъвто трябва. Познато ли ви е това усещане? Разбира се, на всички ни е познато. А какво се случва, когато превърнем във всекидневен навик това недоволство от себе си, от своя характер, от своите слабости и недостатъци? Всяко отрицателно мнение за себе си оставя следа. Всяко отрицателно мнение и действие не само оставя следа, но има свойството да се натрупва. Когато дадете предимство на мързела си един път, два пъти, сто пъти, духът ви се разпада и можете да се превърнете в изключително безволев човек.

Да се опитаме всеки ден да си казваме по нещо хубаво за себе си – изглеждам добре, какви красиви очи имам, какво лице. Намерете нещо хубаво, което да си кажете. Да, работите на нископлатена работа, но можете да намерите и нещо хубаво. Един път на 100 години намирате воля да измиете лицето си – но и това е постижение!

Опитайте се да създавате благодарност към себе си за всичко, за всяка дреболия. Признайте си нещо хубаво, нещо по-хубаво, някой силна страна, някое качество на идеалните хора.

И ще видите, че това положително отношение има свойството да се натрупва. И в един прекрасен ден вашето признание за себе си, положителните ви каечства, които отначало може да не са съществували – те ще се появят, а след това ще се обединят и ще унищожат основите на много проблеми при хората – малодушие, безволие и други слабости.

Една източна поговорка казва: „Ако искаш да забиеш нож но накого, първо го направи на себе си – ако не те заболи, можеш да го направиш и на другия”.

А какво ще се случи, ако всеки ден казваме по нещо хубаво на другите? Около вас ще започнат да се появяват добри хора. А ако всеки ден казвате нещо лошо на хората, които срещате, с които живеете, с които работите – ако им казвате това, което не ви харесва у тях, какво ще се случи? Вие ще видите и ще докажете на себе си, че всички хора са лоши, че всички ви ненавиждат и вие също ги ненавиждате, и те са готови да ви унищожат като личност – и вие също сте готови да ги унищожите.

Защо? Защото всичко на света оставя следа, а следите имат свойството да се натрупват.
Значи, сами избирате – да станете по-добри, прекрасни, силни, могъщи, съзидателни и да постигнете най-големите си мечти, или да се превърнете в разрушители – да разрушите себе си, да разрушите другите. И когато вие не успеете достатъчно да се саморазрушите, тези, на които сте причинили нещо лошо, ще ви помогнат.

Изборът ви е да се превърнете в светъл човек и да съберете около себе си светли хора и да създадете рай около себе си или да се превърнете живота си в ад и да се разделите с нещастните си приятели. За добрите постъпки и за лошите постъпки на другите хора към вас много често причината сте самите вие. Изборът е във вашите ръце.

Няма коментари: