17. Дихателни упражнения

Кратко обяснение за задържането на дишането, за увеличението на времето на вдишване по отношение на издишването, за увеличението на времето на издишване спрямо времето на вдишване, за удължението на паузата между всяко вдишване и издишване.


Когато количеството на кислорода в кръвта рязко се повиши, организмът се стреми да ограничи достъпа на този окислител до клетките чрез стеснение на кръвоносните съдове, на капилярите. Точно този процес ни е необходим за: 1) трениране на белите дробове, 2) трениране на кръвоносните съдове, 3) отстраняване на атеросклеротичните плаки на съдовете, особено в областта на белите дробове. Едно от терапевтичните въздействия на това упражнение е почти мигновеното подобряване на ситуацията при пациенти със съдови болести.

Значи, когато увеличаваме продължителността на вдишването, когато се увеличава концентрацията на кислорода в кръвта, кръвоносните съдове се свиват. А след това, когато удължим продължителността на издишването, в кръвта се повишава концентрацията на въглероден диоксид, организмът се опитва да го изхвърли и разширява кръвоносните съдове, капилярите. По този начин, съзнателно, ние с вас ще разширяваме и свиваме капилярите – така да се каже, лека атлетика на съдовете. По този начин постигаме интересен ефект – мозъкът тренира, мозъкът си спомня, мозъкът възстановява реактивността на организма към променената ситуация. Тоест, рязко се повишава адаптивността на организма.

Резултати: Повишение на реактивността на организма при приспособяването към нови условия. Отстраняване или намаляване на атеросклеротичните плаки на кръвоносните съдовете. Повишение на кръвоснабдяването на цялото тяло. Главна задача на дихателните упражнения е увеличението на дихателната повърхност на белите дробове и възвръщане на състояние на младост и жизнерадост, особено при хората на умствения труд.




Позволете ми първо за ви разкажа. Ще показвам с ръце, вие не трябва да правите нищо – важно е дишането, а не ръцете.

Първия път правим нормално вдишване, нормално задържане, нормално издишване. Втория път увеличаваме продължителността на вдишването два пъти, нормална пауза, нормално издишване. Третия път увеличаваме продължителността на вдишването три пъти, нормална пауза и нормално издишване. Така постепенно удължаваме вдишването до десет, без напрежение, първите дни в никакъв случай не трябва да се стремите да достигнете до 20 или 30, до загуба на пулса. Ако усетите замайване, прекъснете тренировката. Самостоятелно ще удължите вдишването до 25-30.

После правим нормално вдишване, нормална пауза и нормално издишване. Следващото вдишване е нормално, паузата е нормална, а издишването удължаваме два пъти. Пак нормално вдишване, нормална пауза и удължаваме издишването на три пъти. С всеки следващ път удължавате издишването с една стъпка и така докато достигнете до 25-30.

Между тренировката за удължено вдишване и тренировката за удължено издишване правим пауза.

Следва нормално вдишване, нормална пауза и нормално издишване. Нормално вдишване, удължаване на паузата два пъти и нормално издишване. С всеки следващ път паузата се увеличава с една стъпка до достигане на 20-25.

Това беше механичната част на дихателните упражнения. По време на вдишване ще добавяме образ – това е много важно! – 99% от вниманието си отправяме към създаването на усещането, че вдишваме свежест, бодрост, здраве, жизнерадост, красота, обаяние, сила на духа, всичко, което смятате, че е необходимо на вашия характер, за вашия живот. По време на вдишването като велик актьор създавате тези усещания. Когато вдишвате тези фантазии, тези образи, след дихателните упражнения вие ще почувствате, че рязко се повишава вашата жизнерадост, ще ви се иска да пеете, да летите, защото мислите са материални.

Значи, механичното изпълнение на дихателните упражнения има своята полза, към която добавяме образа на здравето, образа на младостта, образа на свежестта, образа на бодростта, образа на красотата. Налагаме си тези образи и ги усилваме чрез духа, чрез Октава. Вие създавате усещане, чувство, че това ще бъде така, че това ще се случи така и така да бъде. Успех! Опитайте самостоятелно!

Няма коментари: