Защо изобщо са нужни тренингите?

           Защо изобщо са нужни тренингите? Нима човек сам не може да се занимава и задължително ли е присъствието на треньор или група хора?
Разбира се, че може да се живее и без тренинги. Може сами да изучим език, да се научим да свирим на музикален инструмент или да освоим някаква професия. Всичко това е въпрос на време и наличие на воля, силна воля. Необходимо е повечко време, а и хората, постигнали трайни успехи, се броят на пръсти. Обикновено подобни начинания не издържат дълго. Постигналите сериозни резултати най-често са имали свои треньори (съветници, наставници, учители).
Тренингът (или курсът) значително ускоряват решението на поставената задача. В съвременния свят съществуват огромно количество тренинги, школи, треньори. Как да изберем това, което ни е нужно? Просто. Трябва да имаме своите цели, да слушаме себе си и да се запознаем с програмите. Има тренинги за формиране на навици: умения  да се водят преговори, да се управляват конфликти, тренинги за личностен ръст: за нормализиране взаимодействието с околната среда, планиране на собственото време, поставяне и достигане на цели, развиване на лидерски качества и др. Има тренинги за състояния. Човек може да бъде добър специалист, но да няма и една десета от успеха на този, който притежава определени състояния (напр. състояние на радост, сила, лекота)
             Съвременните тренинги дават шанс на човека да промени характера си към по-добрата страна, а също така и да повярва в собствените си сили за достигане и на най-сложните поставени задачи, както в бизнеса, така и в личния живот.

по материали от Андрей Ушков

Няма коментари: